Marka WINIARY otwiera dwie kolejne jadłodzielnie – tym razem w Gostyniu i Pabianicach
W ramach ogólnopolskiego programu „WINIARY Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka otworzyła dwa kolejne punkty sąsiedzkiego dzielenia się żywnością. W środę, 2. lipca br. została uruchomiona jadłodzielnia w Gostyniu przy ul. Polnej 72a, a dzień później, 3. lipca, powstał nowy punkt w Pabianicach, przy Rynku Moniuszki 40/42. To już 13. i 14. jadłodzielnia marki WINIARY – obie powstały we współpracy z Fundacją CHOPS i są odpowiedzią na problem marnowania żywności w Polsce.




Realne wsparcie dla lokalnych społeczności
Jak wynika z danych, w Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 milionów ton żywności, z czego ponad połowa pochodzi z gospodarstw domowych. Marka WINIARY od lat aktywnie przeciwdziała temu zjawisku, nie tylko edukując i dostarczając kulinarne inspiracje, ale również tworząc realne narzędzia wsparcia, jakimi są jadłodzielnie. W dniach 2 i 3 lipca br. zostały otwarte kolejne punkty – są to już trzynasty i czternasty na liście WINIARY. W uroczystych otwarciach punktów wzięli udział m.in. przedstawiciele i wolontariusze Fundacji CHOPS, lokalne władze, przedstawiciele marki WINIARY oraz ambasadorka marki WINIARY, Jagna Niedzielska.
– Jadłodzielnie w Gostyniu i Pabianicach to już trzynasty i czternasty punkt, który mamy przyjemność otworzyć z Fundacją CHOPS od 2021 roku. Misją WINIARY niezmiennie jest wspieranie Polaków w codziennym gotowaniu i promowanie rozsądnego gospodarowania żywnością. Wierzymy, że dzięki zaangażowaniu lokalnych partnerów uda się ograniczyć marnowanie jedzenia i budować sąsiedzką społeczność opartą na dzieleniu się żywnością. Cieszymy się, że możemy nadal rozwijać nasz projekt i wspierać kolejne miasta nie tylko produktami, ale także rozwiązaniami systemowymi – mówi Magdalena Jabłońska z Działu Komunikacji WINIARY.
Jak działa jadłodzielnia?
Jadłodzielnia to ogólnodostępny, nieodpłatny punkt wymiany żywności. Każdy może zostawić w niej produkty, których nie wykorzysta. Podobnie – każdy może zabrać je i wykorzystać według własnych potrzeb. Oba nowe punkty są wyposażone w lodówkę na produkty wymagające chłodzenia oraz regały i szafki na suchą żywność. Jadłodzielnie będą czynne codziennie przez całą dobę. Opiekę nad nimi sprawować będą wolontariusze i partnerzy Fundacji CHOPS.
– Zależy nam, by mieszkańcy mieli możliwość dzielenia się jedzeniem zamiast je wyrzucać. Wiele produktów, które mogłyby jeszcze być wykorzystane, niestety trafia do kosza. Dzięki współpracy z WINIARY, możemy przeciwdziałać temu zjawisku. Wspólne działanie to realna pomoc i konkretna zmiana społeczna. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu – podkreśla Roman Żarnecki, Prezes Fundacji CHOPS.
Edukacja i inspiracje w duchu „zero waste”
Na stronie www.winiary.pl można znaleźć liczne porady oraz przepisy stworzone przez Jagnę Niedzielską, ambasadorkę marki WINIARY, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia.
– Jeśli zostają nam w lodówce produkty bliskie końca terminu przydatności – nie musimy ich wyrzucać. Wystarczy odrobina kreatywności i dobre przepisy. Na stronie internetowej www.winiary.pl dostępne są przygotowane przeze mnie inspiracje w duchu „zero waste”, które pomagają planować menu tak, by nic się nie zmarnowało. A jeśli wiemy, że nie uda się ich wykorzystać – warto zostawić je w jadłodzielni, gdzie trafią do kogoś, komu mogą się bardzo przydać – mówi Jagna Niedzielska.
Pełną mapę działających jadłodzielni w Polsce można znaleźć na stronie: https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/.
Więcej informacji oraz kulinarne inspiracje znaleźć w social mediach marki WINIARY:
Strona WWW | Facebook | Instagram | YouTube | TikTok
***
O marce WINIARY
WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. W tegorocznym rankingu Best Brands Poland 2023, marka zwyciężyła i została wybrana najlepszą polską marką – Best Polish Brand.
Więcej informacji oraz kulinarne inspiracje znaleźć można na:
Strona WWW | Facebook | Instagram | YouTube | TikTok
Dodatkowych informacji udziela:
Małgorzata Wrochna, Junior Account Manager, Publicis Consultants
malgorzata.wrochna@publicis-consultants.com, tel. +48 692-520-880







Dodaj komentarz